Driska je pogost znak prebavnih motenj ali obolenja črevesja pri teletih. Vzroki zanjo so lahko tehnološke narave (nepravilno napajanje, prehladno mleko, umazane ali okužene posode), ali pa je vzrok driske okužba prebavil z mikroorganizmi (virusi, bakterijami in zajedalci).
V zadnjih letih beležimo velik porast drisk, ki jih povzročajo kokcidije. V naši ambulanti je bilo leta 2007 pri teletih s kokcidiozo povezanih 3,89% drisk, leta 2012 pa že 25,80%.


tele

Kokcidije so zajedalske praživali (enocelični organizmi), ki uničujejo epitelno plast črevesne sluznice. Epitelij črevesja vsrkava hranilne snovi iz črevesne vsebine (hrane), zato kokcidioza vedno zelo prizadane gostitelja. Zajedalci so mikroskopskih velikosti – tako odrasli, kot tudi vse razvojne oblike.

Kokcidije nimajo vmesnih gostiteljev, kljub temu pa imajo zelo zapleten razvojni krog. Invazijsko obliko parazita teliček požre skupaj s krmo. V tankem črevesu se iz invazijske oblike sprostijo nekakšni trosi (sporozoiti), ki prodrejo v epitelne celice črevesa, kjer se razmnožujejo. Iz napadenih in uničenih celic se sprostijo 3 zaporedne generacije sporozoitov, ki napadajo še nepoškodovane celice. Po 3. generaciji sporozoitov se v celicah črevesnega epitela oblikujejo spolne celice zajedalcev. Nastane invazijska oblika ali oocista, ki se izloči z blatom. V zunanjem okolju oocista sporulira in čaka na novega gostitelja. Spore so v okolju najbolj odporna oblika živih bitij, ki preživijo tudi v zelo neugodnih razmerah. Razvojni krog traja pri kokcidiozi 18 – 21 dni.

Za teleta je kokcidioza nevarna predvsem v pogojih proste reje. Med kliničnimi znaki opažamo pri teletih na začetku svetlo, rumeno-rjavo drisko s primesjo sluzi. Po 2-3 dneh opazimo, da je redkemu blatu primešana kri. Pri teletih driska zaradi kokcidioze zelo smrdi, včasih je tudi rumenkasto zelene barve. Prizadete živali močno zaostanejo v rasti, slabotnejše lahko tudi poginejo.

Kaj storiti, če pri teletu opazimo drisko?

Ko opazimo, da ima tele drisko, najprej preverimo, kako je z napajanjem. V kolikor nismo odkrili napak pri napajanju, vzamemo vzorec blata oz. driske in ga odnesemo v laboratorij ali na veterinarsko postajo v analizo. Oboleli živali pomagamo s podpornim zdravljenjem - nadomeščanje tekočine in elektrolitov, dobrodošla je tudi uporaba probiotikov.

Kako vzamemo vzorec?

Gospodinjsko plastično vrečko damo preko roke in z vrečko primemo blato bolnega telička. Vrečko obrnemo okrog in jo zavežemo ali zalepimo z lepilnim trakom. Vrečko odnesemo v laboratorij.

Na podlagi analize blata se takoj lotimo zdravljenja! Pri razlaganju rezultatov se obrnite na svojega veterinarja, ki vam bo predlagal optimalno zdravljenje. Pri driskah, ki jih povzročajo kokcidije, je poleg ciljanega zdravljenja nujna tudi podporna terapija, ki bo živali omogočila popolno okrevanje.

Kako preprečiti ponovne okužbe?

Okužba s kokcidijami lahko vztraja v hlevu dalj časa, zato je izredno pomembno pravilno razkuževanje. Trenutno je na tržišču specialno razkužilo Kenocox, ki ga raztopimo v vodi (100ml/5 litrov vode). Boks za teleta temeljito očistimo, nato pa z raztopino prebrizgamo ves prostor, kjer je bilo bolno tele.

 

 

mag. Simon Rakuljič - Zelov, dr. vet. med.