Svojo muco sem vzela s seboj na krajši dopust na morje. Pred tem sem opravila cepljenje proti steklini in mačji kugi, vendar je muca ob povratku precej utrujena. Ali je njena nerazpoloženost lahko razlog morebitne bolezni, ki bi jo staknila v tujem okolju ali le posledica vročine?

Vsako potovanje pomeni za organizem precejšen stres, tako za človeka, kot tudi za živali. Z avtomobilom hitro prepotujemo velike razdalje in v nekaj urah se znajdemo v drugačnem okolju. Telo se mora hitro prilagoditi na spremenjeno temperaturo, vlago, tlak, vsebnost kisika v zraku, druge bakterije in viruse… V tem času smo ljudje utrujeni, brez energije. Tudi živali imajo na potovanjih podobne težave. »Kriza« običajno traja dva do tri dni, nato pa se telo navadi na nove pogoje.

Vsaka vakcinacija predstavlja za muco dodaten stres, zato je priporočljivo živalco cepiti vsaj en mesec preden načrtujemo pot. S cepljenjem muco zaščitimo pred nekaterimi nevarnimi boleznimi, ki so zelo pogoste tudi v Sloveniji. Mačja kuga je le ena izmed njih, saj so vakcine za muce kombinirane. Seveda pa obstaja še veliko drugih bolezni, za katerimi lahko mačka zboli.

Če se muca po nekaj dneh ne vede tako, kot se je pred odhodom na izlet, je priporočljivo, da z njo obiščete veterinarja.


Na vprašanje je odgovarjala Katarina Malenšek, dr. vet. med.