Pozdravljeni! Pisem vam, ker me skrbi za mojega kuzka, saj je kar naenkrat zacel na zadnjo levo nogo sepati, oz. klecati.Vseeno je zelo razigran in veselo skace naokoli le da mu ta noga povzroca tezavo. Zatu tudi nisem sla k veterinarju saj se vidi da ga nic ne boli le tezko tece in na sploh stoji na tej nogi. Poudarila bi da je moj kuzek star 12 let in mogoce ima tezave s kolki ampak vse se je zgodilo tako hitro da nevem kaj naj naredim. Morda bi morala pocakati da se stanje izboljsa, saj vcasih zgleda kot da ni nic narobe potem pa zopet zacne sepati. Prosila bi vas da mi svetujete kaj naj naredim. Hvala in lp!

Pri starejših psih se res pogosto pojavijo težave s sklepi. Takšne degenerativne spremembe se običajno pojavijo postopoma in se stopnjujejo. Najbolj izrazito je šepanje zjutraj oziroma po daljšem ležanju. Pogosto so prizadeti psi večjih pasem, Nemški ovčarji, debeli psi, zelo aktivni in delovni psi ter tisti s prirojenimi napakami na sklepih. Seveda so tudi pri starejših živalih možne razne poškodbe, ki prizadanejo sklepe (kosti, hrustanec, ovojnice, vezi, mišice, živce...).
Če gre za degenerativne spremembe na sklepih (reumatoidni ali osteoartritis), se bo stanje slabšalo. V nekaterih primerih se da proces zavreti z dodajanjem glukozaminov ali dietne prehrane za podporo sklepov pri psih. Za zdravljenje pa morate s kužkom obiskati veterinarja, ki lahko predpiše še druga zdravila.
Pri poškodbah je možnih več izidov - izboljšanje, poslabšanje ali pa ostane stanje nespremenjeno. V vsakem primeru je priporočljiv počitek.
Kadar gre za šepanje, kuža občuti tudi bolečino.

Kaj boste storili, se boste morali odločiti sami. Postavljanje diagnoz včasih ni lahka naloga, posebno pri šepanju. Od tega je odvisna izbira zdravljenja, ki bo za vašega kužka najustreznejša.


Na vprašanje je odgovarjala Katarina Malenšek, dr. vet. med.