muca je stara 5,5 mesecev je zelo živahna je normalno in pije. je zelo igriva in je tudi ceplena in pregledana veterinarsko. zanima pa me če je z njo narobe ker smrka že ker dovgo pa kiha. drugače vročine in driske nima. pri nesla sem jo iz zavetišča in so jo tam zdravli ker je imela trakuljo ko je še bila mala trakuljo so ji odpravli, in zdaj se normalno redi. zanima pe če je to mogoče kronični prehlat.

Mlajše živali še nimajo popolnoma razvitega imunskega sistema, zato so bolj občutljive na razne viruse in bakterije. Imunskemu sistemu lahko pomagate z rednim odpravljanjem notranjih in zunanjih zajedalcev, kvalitetno prehrano in dodatkom vitaminov.
Tisti mucki, ki so imeli že kot mladički močna in dolgotrajna obolenja dihal, imajo tudi kasneje lahko pogosteje težave, predvsem v hladnejših mesecih.
Kihanje in smrkanje sta vsekakor znaka za vnetje nekje v dihalih, vzroki pa so lahko različni. Virusi, bakterije ali alergija so najpogostejši povzročitelji takšnih težav. Glede na vzrok prilagodimo tudi terapijo.
Kadar gre za težave z dihali je priporočljivo mucka imeti na toplem. Če so težave resnejše, je priporočljivo obiskati veterinarja.

 

Na vprašanje je odgovarjala Katarina Malenšek, dr. vet. med.