Imam eno vprašanje glede bolonjskega bišona. V četrtek se bova s prijateljem odpravila v tujino, kjer sem kupil psa. Trenutna lastnica psa je punca od mojega najboljšega prijatelja. Pes je bil cepljen in naslednja cepitev bo v petek na Madžarskem. Torej, zanima me, kakšna je procedura v nadaljevanju? Po vsej verjetnosti je potrebno, ko kužka pripeljemo v Slovenijo, pripeljati do vas, da se zamenja lastništvo in se dodeli nova emša, čip ter potni list? Imam prav. Koliko je cena? Iskrena hvala za informacijo.

Glede na to, da gre za kužka, ki je bil skoten v EU, zahteve niso tako velike.
Kuža mora biti veljavno označen - čipiran. Številka mikročipa mora biti vpisana v potni list.
Kuža mora imeti evropski potni list (modra knjižica) z vpisanimi podatki o lastniku in psu.
Če je mladič mlajši od 3 mesecev: Slovenija iz držav članic EU dovoli vstop živalim, ki so mlajše od 3 mesecev in niso cepljene proti steklini, če jih spremlja potni list in so bile na kraju skotitve brez stikov z divjimi živalmi, ki bi bile lahko izpostavljene okužbi, ali če so v spremstvu mater, pri katerih še sesajo, kar je potrjeno v potnem listu (rubrika XI - drugo).
Če je kuža star 3 mesece ali več, mora biti cepljen proti steklini, kar veterinar potrdi tudi v knjižici (potnem listu). Od prvega cepljenja mora preteči najmanj 21 dni (3 tedne), preden se dovoli prehod meje.

Ko kužka pripeljete v Slovenijo, je potrebno seveda urediti še registracijo (vpis v Centralni register psov).
Zato se s kužkom oglasite v veterinarski ambulanti, s seboj pa prinesite tudi potni list.


Na vprašanje je odgovarjala Katarina Malenšek, dr. vet. med.