Zanima me, ali lahko svojo muco hranim s človeško hrano oziroma ostanki hrane? Slišala sem, da to naj ne bi bilo priporočljivo in da odrasle muce sploh ne marajo mleka. Ali to drži, mi lahko več poveste o tovrstni prehrani?

Glede ostankov človeške hrane bo kar držalo, kar ste že slišali – za muce ni najbolj primerna. Mačja prebavila so prilagojena za prebavo hrane z velikim deležem mesa. Idealna hrana za mačko so mali glodalci, ptiči in vse ostalo, kar je dovolj majhno, da lahko muca ujame. Kvalitetna tovarniško pripravljena hrana vsebuje ustrezne deleže beljakovin, ogljikovih hidratov, maščob ter makro- in mikroelementov. Poleg tega z žvečenjem briketov muca krepi žvekalne mišice in mehansko odstranjuje mehke zobne obloge, ki se kasneje sicer spremenijo v zobni kamen.

Naša hrana običajno vsebuje manj beljakovin – mesa in več ogljikovih hidratov. Človeška prebavila so precej drugačna od mačjih, kar se lepo vidi že na samem začetku- pri zobovju. Predvsem pa je naša hrana preveč začinjena, saj muce potrebujejo zelo malo soli. Zaradi preveč soljene hrane imajo starejše živali pogosto težave z ledvicami.

Pomembno je, da ima muca na voljo travo, ki pomaga uravnavati kislost v želodcu in izločati skupke dlake, ki se naberejo ko se čisti.

Mleko za odraslo mačko ni nujno potrebno, če pa ga ima rada in ji ne povzroča težav (driska, kožne reakcije), ji ga lahko dajete.

Na vprašanja je odgovarjala Katarina Malenšek, dr. vet. med.