Imam eno težavo z mladimi mucki. Naša mačka ima slabo navado, da male mucke večkrat zavrže, ko jih skoti, pa je zopet pri koncu brejosti, pa me zanima, kako lahko jaz poskrbim za male mucke? V prejšnjih primerih so imeli mucki srečo, ker so jih posvojile naše druge mačke, tokrat pa ne bo tako. Kaj lahko jejo, kolikokrat na dan? Na kaj moram biti pozorna?

Vaša muca ima kot kaže zelo slabo razvit materinski nagon. Večkrat se zgodi, da mačka ne poskrbi za svoje prvo leglo, pa je potem pri naslednjih skrbna mamica. Glede na to, da so se težave pri vaši muci ponovile že večkrat, bo verjetno tako tudi z naslednjimi legli. Težavam se lahko izognete tako, da daste muco sterilizirati in s tem preprečite, da bi imela mladiče.

Za mucke, ki so že na poti, dobite v specializiranih trgovinah ali lekarnah za živali posebno prilagojeno mleko za mačje mladiče. Mali mucki se hranijo pogosto, predvsem v prvih dneh življenja. Najbolje je, če jih sprva nahranimo na vsaki dve uri, nato pa lahko sčasoma interval povečujemo. Lačni mucki so nemirni, mjavkajo in lezejo okoli, če jih zebe, se stiskajo skupaj. Siti in zadovoljni mladički večino časa prespijo, ko so večji se tudi igrajo. Po vsakem obroku jim je potrebno temeljito zmasirati trebuščke, da pospešimo prebavo in izločanje.

Na vaša vprašanja je odgovarjala Katarina Malenšek, dr. vet. med.