Večkrat sem že zasledil, da psi ne bi smeli jesti hrano za ljudi, ker naj bi jim škodila, pa vas prosim, če mi napišete, česa nikakor ne bi smeli jesti in česa pogojno ne bi smeli jesti? Mislim pa predvsem na hrano, ki jo jemo ljudje, npr. sadje, lahko pa tudi stvari, ki bi jih lahko pes polizal, pa ne vemo, da so strupene zanj.

Pasja prebavila se v marsičem razlikujejo od človeških. Zobje, ustvarjeni za trganje; velik želodec, ki sprejme velike količine hrane naenkrat, zelo kisel želodčni sok; razmeroma kratko črevesje. Poleg tega kuža potrebuje mnogo manjše količine soli – dnevno le okoli kavno žličko (odvisno od velikosti). Prevelike količine soli močno obremenijo ledvica.
Naša hrana za psa ni primerna predvsem, ker je preveč začinjena. To velja za pripravljene jedi. Škodljive so tudi razne sladice, predvsem čokolada, pa tudi vse ostale sladke stvari, ki poškodujejo zobe. Psu ne dajemo raznih alkoholnih pijač ali kave. Sadje in zelenjava sta za psa zdrava (kuhana ali surova), saj vsebuje veliko vitaminov, mineralov in vlaknin.

V splošnem niso problematične posamezne sestavine hrane, ki jo jemo mi, temveč način, na katerega pripravimo jed. Zato je pravilno, da pasji obrok pripravimo ločeno od našega in pri tem upoštevamo posebne potrebe pasje prebave.

Zelo nevarni za psa so razni strupi, ki jih pogosto uporabljamo - strup za podgane, polže, bramorje; insekticidi, ki niso namenjeni uporabi na živalih, pesticidi,... Posebej naj omenim še hladilno tekočino, ki jo zaradi sladkega okusa psi radi popijejo, je pa zelo škodljiva za ledvica.

Na vaša vprašanja je odgovarjala Katarina Malenšek, dr. vet. med.