Zanima me, ali so za mlajše kužke (okoli 4 mesece) primerne kosti oziroma kdaj jih lahko začnejo gristi? Kakšne kosti so najbolj primerne, sveže ali kuhane in katere vrste, goveje ali kaj drugega? Ali drži, da piščančje niso priporočljive?

Mladi kužki zelo radi glodajo in žvečijo, s tem krepijo žvekalne mišice in zagotovijo pravilno rast zob. Z žvečenjem se tudi mahansko odstranjujejo mehke zobne obloge, ki se kasneje sicer spremenijo v zobni kamen. Za zadovoljitev svoje velikanske potrebe po žvečenju mladički uporabijo vse, kar jim pride pod zobe (čevlje, pohištvo,…).

Manjša količina kosti je za pasjo prehrano primerna. Nikakor pa ne smemo s kostmi pretiravati, saj velike količine povzročijo trdo blato in zaprtje. Dovolj je, če pes dobi kost enkrat na teden, ostale dni pa mu ponudimo umetne kosti iz goveje kože ali gumijasto igračko.

Primerno je, da kost, preden jo ponudimo kužku, dobro prekuhamo in se tako izognemo morebitnim bakterijskim okužbam. Goveje in svinjske kosti so dobre, priporočljivo pa je, če odstranimo kostni mozeg, saj ta pogosto povzroča drisko. Izpraznjeno sredico lahko napolnimo z raznimi pasjimi priboljški in kuža si bo lahko krajšal čas, ko jih bo poskušal spraviti ven.

Piščančje in kunčje kosti se rade cepijo, ostri delci lahko poškodujejo prebavila ali se celo kam zapičijo, zato jih psom raje ne dajemo.

Na vaša vprašanja je odgovarjala Katarina Malenšek, dr.vet.med.