Imamo 10 let staro psičko mešanko, ki je postala neločljiv del družine, pa bi naredili vse, da bi bila še dolgo zdrava. Ker bi jo radi preventivno zaščitili pred vplivom starosti, me zanima, kakšno vlogo imajo GAG tablete. Slišala sem od znancev, da so to oni dali svojemu 11 let staremu ovčarju za odpravljanje artritisa. Se to lahko uporablja preventivno ali zgolj že ob vidnih znakih starosti? Kako in kje se dobijo te tablete?

Pri starejših kužkih se pogosto pojavijo težave s sklepi, najpogosteje so prizadeti kolki. Spremembe nastanejo zaradi obrabe sklepnih površin. Hrustanec, ki naredi sklepno površino gladko in elastično, je prizadet prvi. Zaradi neravne, hrapave površine pride v sklepu do trenja, kar povzroči brstenje kostnega tkiva in s tem še več trenja. Nekakšen začarani krog. V kolikšni meri se bo sklep obrabil, je odvisno predvsem od velikosti in teže psa, dedne zasnove in količine gibanja.

Na voljo so različni dodatki, ki večinoma izboljšajo prekrvavitev sklepa in s tem prehrano hrustanca, pomagajo pa tudi pri izgradnji novega hrustančnega tkiva. Preventivno dodajanje takšnih pripravkov pri starejših živalih je vsekakor priporočljivo. Takrat, ko se že pojavijo klinični znaki artritisa (šepanje, težko vstajanje) je običajno prizadeto tudi že kostno tkivo in s prehrano težave lahko le ublažimo, medtem ko s preventivnim dodajanjem preprečujemo nastanek sprememb.

Na voljo imate različne oblike dodatkov za podporo sklepov – tablete, praške ali pa posebno dietno hrano. Dobijo se v veterinarski lekarni brez recepta.

Starejše živali nimajo težav le s sklepi, mnogo nevarnejše so razne bolezni notranjih organov, zato je priporočljivo občasno opraviti preventivni pregled krvi pri veterinarju.

Na vaša vprašanja je odgovarjala Katarina Malenšek, dr.vet.med.