Zanima me naslednje. V začasno oskrbo sem dobila dolgodlakega mucka starega nekje 3 mesece, ki je imel uši. Dobil je Stronghold, ki je očitno uši pobil, vendar so mu na dlaki ostale sprijete gnide. Zanima me, če je ta Stronghold te gnide tudi pobil in kako naj jih spravim dol? Namreč s česanjem ne gre nič dol, bojim pa se, da se bojo te gnide razvile v uši, ampak ne vem koliko časa rabijo za to. Mogoče kdo ve, kako to poteka in kako naj postopam?

Uši za razliko od bolh, ki so sicer bolj običajne gostiteljice pri mačkah, svoja jajčeca nalepijo na dlako, kjer jih opazimo kot gnide. Spolno zrele uši odlagajo jajčeca ves čas, zato se na muci hitro nabere velika količina le-teh. Kako hitro se bo jajčece izleglo, pa je odvisno od pogojev v okolici. V zelo dobrih pogojih se bo iz jajčeca razvila uš že v 21 dneh, v slabih pa lahko to traja tudi pol leta.

Ampula Stronghold se bo nekje po dveh urah po nanosu že resorbirala in bo ostala v mucinem krvnem obtoku 1 mesec. Ker se odrasle uši prehranjujejo s krvjo, zaužijejo skupaj z njo tudi učinkovino Selamectin, ki se nahaja v Strongholdu. Za razliko od odraslih zajedalcev pa gnide samo čakajo pripete na dlaki in se medtem ne hranijo. Učinkovina torej ne more priti vanje.

Da bi se znebili jajčec, boste morali mucka okopati v insekticidnem šamponu (naprimer Pinavet). Ker so zunaj temperature že zelo nizke, ne pozabite mucka dobro osušiti.

Na vaše vprašanje je odgovarjala Katarina Malenšek, dr.vet.med.