Murr je zunanji maček, ker si je sam to izbral in ima to možnost. Kadar si zaželi crkljanja, pride v hišo. Velikokrat spi z mano v postelji. Problem je v tem, da je Murr veliki lovec in lovi ter je podgane. Načeloma se mi sicer ne gnusi, da najprej pomalica pol surove podgane, potem pa spi z mano pod odejo, ampak me vseeno malček skrbi moje zdravje. Vem, da naj bi se načeloma mačka razglistilo na 3 mesece… to tudi delam. Se pa sprašujem, če je mogoče smiselno, da mu dam tableto vsak mesec. Kaj se vam zdi?

Mačke so lahko gostiteljice različnih vrst notranjih zajedalcev, to so gliste in trakulje. Vsaka vrsta teh parazitov ima svoj razvojni krog, od jajčeca do odrasle oblike. Odrasli zajedalci se prehranjujejo v prebavnem traktu mačke, ko spolno dozorijo pa začnejo izločati jajčeca (pri trakulji se jajčeca izločijo skupaj z zrelim odrivkom). Jajčeca se izločijo v okolico skupaj z blatom, lahko pa se tudi prilepijo na dlako. Mačka se lahko okuži z jajčeci neposredno iz okolice, ali pa preko vmesnega gostitelja. Bolhe so pogosto vmesni gostitelji, zato je pomembno tudi zatiranje teh.

Tablete oziroma paste proti parazitom se daje mladičkom vsak mesec, saj so ti bolj občutljivi. Pri odraslih živalih zadostuje ponovitev vsake 3-4 mesece (3-4 krat letno). Če menite, da je pri vas okolica močno okužena z jajčeci, pa lahko mačka razglistite tudi pogosteje. Učinkovina, ki je v tabletah se v črevesju le malo resorbira, zato na organizem nima bistvenega vpliva, pohitri pa se gibanje črevesja in s tem izločanje blata ter morebitnih parazitov. Glede na to, da je potrebno pri večini tablet ponoviti dajanje čez 14 dni, bi bilo dovolj, če mačka razglistite vsake 2 meseca.

Na vaše vprašanje je odgovarjala Katarina Malenšek, dr.vet.med.