Psička moje babice je spomladi izgubila vso dlako po ušesih. Šli so k veterinarju, ki je dal neko mazilo, dlaka je ponovno zrasla, ampak samo na približno 2 cm, prej je imela na ušesih dlako po 10 cm- prava metuljčkasta ušesa. Zanima me, kaj bi lahko bil razlog za to? Babica pravi, da se je nalezla od sosedovega psa (mikrosporija?). Vmes smo tudi zamenjali hrano, pa je bilo nekaj mesecev bolje, zdaj pa je zopet isto.

Vzrok za prekomerno izpadanje dlake so razne bolezni kože. Dobro je, da pregledate tudi kožo na področju, kjer je dlaka izpadla in ugotovite morebitne spremembe- rdečina, prhljaj, izpuščaji, kraste,...

Najpogostejši vzrok za težave s kožo pri psih so alergije, ki se največkrat pojavijo sezonsko (spomladi, poleti). Pri približno 70% alergij gre za preobčutljivost na bolšjo slino, okoli 20% na hrano (največkrat beljakovine, kot so: govedina, svinjina, soja, pšenica, gluten), redkeje pa gre za alergijo na razne snovi v okolju (prah, seno, pršice,...), zdravila, hormonske motnje ali avtoimunska obolenja. Pogosto gre za kombinacijo večih dejavnikov.

Poleg alergij so vzrok za kožne težave lahko nekateri zajedalci (garje, demodex), kvasovke(malassezija), gljivice (mikrosporija) ali bakterije (stafilokoki).
Vse te težave se klinično kažejo na bolj ali manj podoben način, zdravljenje pa je odvisno od vzroka.

Na vaše vprašanje je odgovarjala Katarina Malenšek, dr.vet.med.