Imam kraškega ovčarja, ki ima občasno neprijeten zadah iz ust. Po nekaj poskusih sem ugotovil, da je to tudi zaradi različnih briketov. Ali to drži? Prav tako me zanima, kako lahko tudi svojemu psu očistim zobe. Obstajajo posebne krtačke za pse ali kaj podobnega?

Neprijeten vonj iz ust (halitosis) ima lahko različne vzroke. Največkrat izvira iz ustne votline. Določena vrsta hrane ima že sama izrazit vonj (pomislite nase po obilnem obroku česna ali sveže čebule!), pogosto pa neprijeten vonj ustvarijo bakterije, ki se namnožijo v zobnih oblogah. Te bakterije razgrajujejo delce hrane, ki se prilepijo na zobno sklenino. Mehke zobne obloge se počasi kopičijo in čez čas se v njih naberejo minerali. Temu rečemo zobni kamen. Ko se ustvari zobni kamen, se bakterije še hitreje množijo, saj se na hrapavi površini ustavi več hrane. Nastane nekakšen začarani krog, ki vodi v parodontozo in izpadanje zob.

Težave lahko preprečimo z rednim odstranjevanjem mehkih zobnih oblog.

Na trgu je cela paleta izdelkov za ustno higieno psa. Najbolj učinkovito je ščetkanje (s krtačko ali posebnim naprstnikom ter encimsko zobno pasto za pse), določen učinek pa imajo tudi posebni briketi za čiščenje zob ter razne igračke v obliki vrvi. Obstajajo tudi posebni geli za nanos na dlesni, ki zavirajo razvoj bakterij.

Zobnega kamna sami ne moremo odstraniti, odstrani ga veterinar s posebno napravo.

Redkeje so vzrok za zadah iz pasjih ust lahko težave z želodcem, vnetje ustničnih gub in tujki.

Na vaša vprašanja je odgovarjala Katarina Malenšek, dr. vet. med.