Imam psičko Brino, ki ne je druge hrane, kot jo je vajena. Ker sem že vplačala dopust na Hrvaškem in bom seboj vzela tudi Brino, se bojim, da konzerv za psičko ne bom smela vzeti s seboj. S 1. junijem je namreč v Republiki Hrvaški stopil v veljavo nov pravilnik, ki potnikom, ki prihajajo iz EU prepoveduje vnos mleka in mlečnih proizvodov ter mesa in mesnih proizvodov na teritorij Republike Hrvaške. Psička je glede prehrane zelo razcrkljana, zato prosim za nasvet, kako naj jo navadim na drugačno hrano.

Pravilniki se zadnje čase zelo hitro spreminjajo. Preden se odpravite na dopust, preverite na Hrvaški mejni policiji, kaj točno smete prepeljati čez mejo. Menim, da pločevinke s pasjo hrano trenutno nebi smele biti problematične, saj je meso v njih zaprto. V primeru, da pločevink vseeno ne smete peljati čez mejni prehod, poizkusite poizvedeti, če se da morda psičkino najljubšo znamko hrane kupiti tudi kje na Hrvaškem.

Izbirčnega kužka je zelo težko prepričati, da bo pojedel nekaj, kar mu ne diši. Kuža bo raje stradal.

Če vaša psička že dalj časa je isto hrano in nima nobenih težav, je v dobri kondiciji, ima sijočo dlako – skratka, ta hrana ji ustreza – potem ni nobene potrebe, da ji prehrano spreminjate. Zlasti hiter prehod na drugačno hrano utegne povzročiti prebavne motnje in druge težave.

Na vaša vprašanja je odgovarjala Katarina Malenšek, dr. vet. med.