Upam, da mi lahko pomagate. Imam želvico rumenovratko in me zanima, katerega spola je. Kakšne so značilnosti za posamezni spol? Kakšni morajo biti pogoji glede temperature, luči v akvaterariju. Imam jo v akvaterariju s temp. 28 st. C in nameščeno črpalko ter halogensko lučko. Velika pa je 7 cm.

Želve rumenovratke (Trachemys scripta scripta) se v zadnjem času množično pojavljajo na tržišču. Vrsta je sorodna priljubljeni rdečevratki, katere uvoz je prepovedan, saj zaradi nevestnih lastnikov močno ogrožajo obstoj naše avtohtone močvirske sklednice v naravi. Želvica prihaja iz JV Amerike, kjer prebiva v počasi tekočih ali stoječih močno zaraščenih vodah z blatnim dnom. Podnevi se rade sončijo na koreninah, ki štrlijo iz vode.  Hranijo se s polži, rakci, deževniki, ličinkami, ribami, zelenjem, …

Domačo oskrbo eksotičnih živali skušamo čimbolj približati pogojem, ki jih imajo v naravi. Najbolj primerna nastanitev je zunanji ribnik. Akvaterarij mora biti velikosti vsaj 150x50x60 cm (450 l). Vodo je potrebno menjati najmanj dvakrat tedensko. Najlažje to storimo, če na dno posode namestimo pipo za izpust vode. Potrebujemo tudi vodni filter. Za podlago izberemo droben apnenčast pesek in dekoriramo s koreninami in ploščatimi kamni. Želvice potrebujejo čim več sončenja, svetlobo z UVA spektrom ter kabelni grelnik s termostatom. Jakost osvetlitve je min. 7000 luxov.

Pogoje bivanja prilagodimo letnim časom. Poletne temperature so precej visoke (25-40oC), spomladi in jeseni pa primerno nižje (18-30oC). Jeseni začnemo skrajševati čas osvetljevanja, da želvo pripravimo na zimsko spanje. Preden jo »damo spat« jo nekaj dni stradamo, da izprazni črevo. Namestimo jo v blato ali vlažno šoto, kjer na 4-8oC preživi 3-6 mesece. Iz otrplosti se želvica prebudi, ko T vode naraste nad 10oC. Na ta način prezimimo živalco staro vsaj 2 leti.

Ob pravilni oskrbi rumenovratka dočaka od 25-100 let. Samci zrastejo do 28 cm, samičke pa do 35 cm. Odrasli samci imajo podaljšane kremplje na prvih nogah, ki jim služijo med drstjo.

Na vaša vprašanja je odgovarjala  Katarina Malenšek, dr. vet. med.