Opazila sem, da ima moj muc rano pod enim krempljem, kot da bi se videlo meso, krempelj je pa manjši, se pravi, je lahko zlomljen, pri drugem prstu pa kremplja sploh ni opazit, samo rana je ista kot prej. Sploh ne vem, kje bi si to lahko naredil, saj je notranji maček. Kaj lahko naredim, ali lahko rano sama očistim? Se bo krempelj zarasel nazaj?

Problem je ravno v tem da je vaš muc notranji. Verjetno so mu kremplji preveč zrasli in so ga ovirali pri hoji, ali pa se je predolgi krempelj celo že vrasel v blazinico. Pogosto si žival pomaga sama in krempelj z zobmi ali kako drugače enostavno sleče. Ali bo krempelj zrasel nazaj, je odvisno od poškodbe korenine.

Zelo nehvaležno delo je oceniti rano ne da bi jo videl. Pomembno je, da odstranite dlake, ki silijo v rano in se sprimejo s krvjo ter preprečite, da bi jo muc lizal. Pogosto se takšne rane zagnojijo in so zelo boleče, zato je najbolje peljati živalico k veterinarju. Vašemu mucu bo bržkone potrebno skrajšati preostale krempeljce, da se ne bodo težave ponovile.
Muce, ki živijo na prostem kremplje brez težav zbrusijo s praskanjem po drevesih. Namestite v stanovanje deblo ali posebno preprogo, ki bodo to vsaj deloma nadomestili.

Navadite svojega muca na redno pregledovanje krempljev, zob, ušes, … saj boste na ta način opazili težave že preden se bodo zares pojavile.

Na vaša vprašanja je odgovarjala Katarina Malenšek, dr. vet. med.