Zanima me nekaj informacij o tem –naša muca je stara 8 mesecev, prejšnji teden je bila na sterilizaciji. Vse je potekalo dobro. Komaj danes sem jo izpustila ven – prvič po sterilizaciji – in že zjutraj sem opazila, da ima skoraj čisto zaprte oči. Mislila sem pač, da je še zaspana in sem jo spustila. Ko pa je bila že nekaj ur notri, oči sploh ne more odpreti ali pa jih poskuša in ji na očeh ostane tista mrežica! Kaj bi to bilo?

Muce spolno dozorijo, ko so stare približno devet mesecev. Pri osmih mesecih je ravno primeren čas za sterilizacijo, saj je muca telesno že razvita in se že nekoliko umiri (lažje prenaša celjenje rane po posegu), ni pa se še gonila.

Glede na opisane znake ima vaša muca verjetno vnetje očesnih veznic. Vzroki za to so lahko različni, običajno pa so za to krivi virusi in bakterije. Takšne težave z očmi so lahko za muco zelo neprijetne in dolgotrajne, pogosto se stopnjujejo v obolenje zgornjih dihal (FRC).

Muce imajo poleg zgornje in spodnje očesne veke še tretjo očesno veko, imenovano tudi žmurka. Pri vnetju postane žmurka bolj rdeča in lahko prekriva del očesa.
Svetujem vam, da z muco čimprej obiščete veterinarja, saj je takojšnje zdravljenje najbolj uspešno.

Na vaša vprašanja je odgovarjala Katarina Malenšek, dr. vet. med.