Jožefa iz Dolža: Naša mlada mucka večkrat smrka in kiha, ima vnete oči, veliko počiva in včasih tudi zavrača hrano. Kaj je narobe z njo in kaj lahko storim, da bi se pozdravila?

Mlade mucke so občutljiva mala bitja, njihov imunski sistem še ni popolnoma razvit. Posebno dovzetni za bolezni so mladiči, ki imajo zajedalce (notranje ali zunanje). Različne parazitarne, virusne, bakterijske in glivične bolezni mladički največkrat dobijo od mame muce  že v gnezdu. Odrasla mačka pogosto ne kaže nobenih znakov okužbe, saj je bolj odporna, je pa lahko prenašalka.

Kar lahko storimo za zdravje mucke doma je predvsem preventiva. Redno odpravljanje zajedalcev pri mački, prav tako pri mladičih (prvič pri treh tednih starosti) je osnova. Poskrbimo za uravnoteženo prehrano in toplo, suho ležišče brez prepiha.

Kadar opazite znake, kakršne ste opisali, je čas, da z mucko obiščete veterinarja. Ta bo muco pregledal in predpisal ustrezno zdravljenje. Mladiči s pogostimi, nezdravljenimi vnetji dihal pogosto razvijejo kronično bolezen in imajo težave vse življenje.

Na vaša vprašanja je odgovarjala Katarina Malenšek, dr. vet. med.