Pred nekaj dnevi sem dobila mlado muco, staro 3 mesece in nekaj prvih dni ni nič kakala. Lulala je lepo v svoj pesek, ampak šele čez kak dan. Je pa od začetka jedla večkrat na dan. Dala sem ji Hillsove briketke. Sem pa slišala, da je to posledica menjave hrane in me skrbi, da se ji ne pokvari prebava. Prej je povečini jedla mleko.

Mucka potrebuje mleko na samem začetku svojega življenja, ko sesa pri mami muci. Pri starosti okoli dveh mesecev mladiček počasi prehaja na »trdo hrano«. Odrasle mačke mleka kot osnovno živilo ne potrebujejo. Sladokusne muce imajo mleko sicer običajno rade, vendar ima zaradi odvajalnega učinka laktoze mnogo mačk prebavne težave, nekatere pa razvijejo celo alergijo. Če vaša mačka po uživanju mleka nima nobenih težav, ji ga lahko dajete. Kot dodatek.

Ko sprejmemo mladička v naš dom, vedno povprašamo, kako so ga rejci hranili in v kakšnih pogojih je živel. Prehod na drugo hrano opravimo postopoma, tako da vsak dan 1 obroka zamenjamo z novo hrano. Tako prebavila počasi navadimo na druge sestavine in se izognemo morebitnim prebavnim težavam.

Na vaša vprašanja je odgovarjala Katarina Malenšek, dr. vet med.