Bojan iz Tržišča: Naš maček uporablja svoj wc, pred kratkim pa se je zgodilo, da je kar naenkrat počepnil kjerkoli. Čepel je zelo dolgo, spustil pa le nekaj kapljic (bilo je na postelji, na tleh, na stolu, kjerkoli ga je pač prijelo). Naslednji dan so bile te kapljice že pomešane s krvjo, zato smo šli takoj k veterinarju. Pregledal je urin in ugotovil, da ima vnet mehur. Razlog naj bi bila znana kronična (psihična) bolezen, ki se velikokrat pojavlja pri mačkah, ki so stalno v stanovanju. Rekel je, da je veliko možnosti, da ne bo ozdravel, pomagati se pa ne da. Kaj naj naredimo?

Pri mačkah se težave s sečili pogosto pojavljajo, na kratko jih imenujemo FLUTD. Običajno gre za bakterijsko vnetje mehurja ali pa kristale oziroma kamne, ki dražijo sluznico in v neki fazi popolnoma zaprejo sečnico. Muc, ki ima težave s sečili se drži zgrbljeno, pogosto urinira, lahko po kapljicah. Spremeni se tudi količina popite vode (več ali manj).
Pomembni podatki pri postavitvi diagnoze so starost mačke, ali je kastriran, ali imate v hiši več mačk. Vzorec urina se najprej pregleda s testnim lističem, nato se ga centrifugira in pregleda še sediment na morebitne kristale.

Glede na to, za kakšne težave gre, se odločimo za terapijo. Ta običajno vključuje antibiotike, infuzije in ustrezno dieto.
Glede na to, da so se pri vašem mačku težave pojavile v enem dnevu, zadeva ni kronična. Čim prej ga odpeljite k veterinarju, saj je zdravljenje najbolj uspešno v začetni fazi.

Na vaša vprašanja je odgovarjala Katarina Malenšek, dr. vet med.