Imam nekaj vprašanj glede pasje higiene. Doma imamo mešančka med škotskim in nemškim ovčarjem, pa me zanima, kako pogosto ga je treba kopati? Kako lahko odstranim neprijeten vonj, ko je kuža moker, npr. po sprehodu. Ali je priporočljivo čistiti njegova ušesa z vlažilnimi robčki, npr. Pampers?

Pasja koža je zapleten organ, njena naloga je zaščita telesa pred različnimi zunanjimi vplivi. Zgrajena je iz več plasti, v njej pa se nahajajo tudi razne strukture – dlačni mešički, lojnice, znojnice. Dlaka služi predvsem kot termoizolator, tvori pa tudi mehansko zaščito. Lojnice izločajo masten sekret, ki tvori zaščitni maščobni sloj na povrhnjici kože. Tu se zadržujejo bakterije in kvasovke, ki tvorijo tako imenovano naravno mikrofloro kože. Te bakterije s svojo prisotnostjo preprečujejo drugim, škodljivim bakterijam, da bi se naselile na njihovem področju. Znojnice se pri psih nahajajo le v koži blazinic in služijo za uravnavanje telesne temperature.

Za vonj, ki ga zaznamo pri psu, so odgovorne bakterije in kvasovke. Te se še posebno dobro počutijo v vlažnem kožuhu, zato je tu tudi vonj najbolj intenziven. Najbolje je, če psa po sprehodu (deževnem) čim prej osušimo. Pri kopanju pa moramo biti previdni. Ko kužka okopamo, s šamponom odstranimo maščobno plast na površini kože in s tem porušimo naravno mikrofloro. Vedno uporabljamo blage šampone namenjene negi psov. Za kopanje se odločimo le tedaj, ko je kuža umazan in smrdi. Posledica prepogostega kopanja je suha, prhljajasta koža brez leska. Več kot tri do štirikrat letno psa ni priporočljivo kopati.

Če ima vaš kuža ves čas neprijeten vonj in morda še druge kožne težave, se glede nege posvetujte s vašim veterinarjem.

Za čiščenje pasjih ušes je na voljo mnogo zelo učinkovitih preparatov, ki odstranjujejo maščobo globoko v sluhovodu, poleg tega pa tudi nekoliko zakislijo pH in s tem ustvarijo neugodno okolje za prekomerno razraščanje bakterij in kvasovk. Čistilo enostavno vlijemo v sluhovod, nekaj časa masiramo in obrišemo uhelj s kosmom vate. Z vlažilnimi robčki bomo odstranili le umazanijo z uhlja.

Na vaša vprašanja je odgovarjala Katarina Malenšek, dr. vet med.