Pred nekaj meseci je imel naš ovčar vnetje oči, ki smo ga pozdravili, zdaj pa se občasno pojavi še izcedek iz oči. Se pa mi zdi, da se spreminja  barva oči, so potemnele. Se je lahko kaj zgodilo zaradi vnetja, da pes počasi postaja slep, star je 9 let? Kako pomemben je vid za psa?

Oko je izredno občutljiv organ telesa. Leži v orbiti in je tako z zadnje strani dobro zaščiten, prednja stran pa je izpostavljena vsem mogočim vplivom okolja. Prosojna roženica je nežna in se kaj hitro poškoduje. Nekoliko jo zaščitijo očesne veke in solze, ki vsebujejo tudi mnogo protiteles.

Največ težav z očmi se običajno pojavi v mrzlem, vetrovnem vremenu, ali pa če kuža med vožnjo moli glavo skozi okno. Zdravje očesa je odvisno tudi od njegove zgradbe, predvsem od položaja vek. Najbolj izpostavljene so različne pasme psov z zelo velikimi, izbuljenimi očmi ali pa take z »žalostnim pogledom«, se pravi povešeno spodnjo veko. Tu je oko bolj izpostavljeno raznim travmam, prahu, virusom in bakterijam.

Psi vidijo nekoliko slabše kot človek. Njihove oči so postavljene bolj na strani glave, zato imajo sicer širše vidno polje, vendar slabšo globinsko sliko. Barve, ki jih vidijo, so pastelne. Najpomembnejši čut v pasjem svetu je zagotovo vonj, vendar je tudi vid seveda zelo pomemben za srečno življenje našega kužka.

Pri starejših kužkih se pogosto na očesu pojavi siva mrena, ki se jo ne da zdraviti, razen kirurško. Motnost roženice pa je lahko tudi posledica vnetja, ki ga enostavno zdravimo z ustreznimi zdravili. V vašem primeru je najbolje odpeljati psa k veterinarju, ki bo ocenil za kakšne težave gre.

Na vaša vprašanja je odgovarjala Katarina Malenšek, dr. vet med.