Janko iz Šentjanža: Odpravljam se na dopust v tujino in me zanima, kdaj se tetovira in čipira mladiča? Koliko to stane in kje lahko to opravim? Ali mi lahko razložite, kdaj in za kaj se mora cepiti mladiče in katera cepljenja potrebuje mladič za potni list?

S tetoviranjem se ukvarjajo kinologi, ki s pomočjo tetovirnih številk vodijo evidenco rodovniških psov.

Mladega kužka se prvič cepi pri starosti 6-8 tednov, odvisno od tega, ali je bila psica redno vakcinirana. S tem zgodnjim cepljenjem mladiča zaščitimo pred najnevarnejšimi kužnimi boleznimi. Hkrati psičku vstavimo tudi mikročip in izdamo potni list z vpisanimi podatki o lastniku in psu (vključno s številko mikročipa) ter vpišemo cepljenje. Do starosti treh mesecev potrebujete za potovanje v države EU ali na Hrvaško le kužkov potni list z vpisanim mikročipom ter potrjeno posebno rubriko. Če kuža ni bil cepljen proti pasjim kužnim boleznim, ga označimo in vpišemo v Centralni register psov ob cepljenju proti steklini. Kužki, starejši od 3 mesecev, morajo biti obvezno cepljeni proti steklini. Steklino revakciniramo vsako leto. Ostala cepljenja za prehod meje niso potrebna.

Za prehod meje z nekaterimi državami morate pravočasno opraviti še meritve titra protiteles proti virusu stekline v krvi.

Za prehod meje z mačko ali belim dihurjem veljajo isti predpisi kot za psa, cepljenje proti steklini pa ponovimo vsake 3 leta.

Na vaša vprašanja je odgovarjala Katarina Malenšek, dr. vet. med.