Veterina svetuje – april 2010

Marjan iz Novega mesta: Tole pišem v imenu starejše tete, ker težko piše in ker je njena psička (koker španjelka) breja 3 tedne, pa me je prosila, da vprašam naslednje: ali je treba psicam pri porodu kakor koli pomagati? Kaj,  če nisi zraven? Opazila je, da se ji iz nožnice cedi rumeno bel izcedek, malce sluzast, (to je bilo enkrat opaženo). Ali je nujno biti zraven pri porodu?

Brejost pri psički traja približno 2 meseca, pri manjših pasmah lahko kakšen dan manj, pri velikih pa se lahko za nekaj dni podaljša. Pomembno je, da med brejostjo živali nudimo primerno prehrano, pa tudi dovolj gibanja. Tako bo naša psička v dobri kondiciji in pripravljena na porod.

Živali največkrat kotijo ponoči, ko imajo mir. Tiste psičke pa, ki so zelo navezane na svoje lastnike in živijo skupaj z njimi v stanovanju, so ponavadi hvaležne, če je ob njih oseba, ki ji zaupajo. Ko se začne porod, postane živalca nemirna, včasih koplje po tleh in se ogleduje po trebuhu. Dihanje je hitro in plitvo.

Če vse poteka normalno, psička brez težav opravi vse delo sama. Ko se mladiček skoti, sama odstrani plodne ovojnice in z jezikom očisti dihalne poti ter psička vzpodbuja k dihanju. Pregrizne tudi popkovino. Če psica zaradi nekega razloga ne poskrbi za mladiče, moramo to storiti mi. Pomoč je potrebna tudi tedaj, ko psica ne more kotiti. To se običajno zgodi takrat, ko so mladiči preveliki, mrtvi, ali pa ni dovolj popadkov. Takrat je potrebna čimprejšnja pomoč veterinarja. Zato je dobro, da imamo psico pod nadzorom, saj je hitro ukrepanje bistveno za preživetje mladičev.

Občasen svetel izcedek brez vonja je normalen pojav med brejostjo.

Na vaša vprašanja je odgovarjala Katarina Malenšek, dr. vet. med.