S prihodom pomladi se začenja čas gonitev. S tem se poveča tudi možnost reprodukcijskih obolenj in težav. Eden izmed problemov je vaginalni edem ali hiperplazija. Tej težavi precej podoben je tudi izpad vagine (prolaps).

izpad

Vaginalna hiperplazija

je pojav, kjer gre za pretirano zadebelitev in povečano prekrvavljenost vaginalnega tkiva in tkiva vaginalnega preddvora. Navadno se pojavi v začetku gonitve (folikularni fazi estrusa, lahko pa tudi že v fazi proestrusa).

Da gre za vaginalni edem je mogoče opaziti, kadar psica pekoče urinira in ji iz vagine štrli gladka tvorba, nežno roza barve. Psica si pretirano liže vagino. Parjenje v obdobju gonitve je težavno ali nemogoče.
Ta edematozni pojav se najpogosteje pojavlja pri mladih psicah velikih pasem in sicer ob prvi gonitvi v življenju. Ko enkrat pride do tega pojava, se pogosto zgodi, da se pojavi ob vsakem naslednjem gonjenju. Gre za deden pojav in nekateri avtorji navajajo, da je pojav pogostejši pri angleških buldogih, nemških bokserjih in mešancih z njimi.

V večini primerov ta pojav spontano izzveni po koncu gonitve (med lutealno fazo, ko nivo estrogena pade in se dvigne nivo progesterona).
Glede na to, da je vaginalna hiperplazija zelo podobna drugim patologijam, kot so na primer izpad vagine ter novotvorbe vagine in vaginalnega preddvora, je potreben veterinarski pregled. Pri postavljanju diagnoze je ključno, da veterinar pridobi čim več podatkov o zgodovini pojava in opravi natančen kliničen pregled vagine.

Terapija obsega skrb za čistočo hiperplaziranega področja ter negovanje z zaščitnimi antibakterijskimi kremami. Poskrbeti je treba, da ne pride do nadaljnjih poškodb, tudi s preprečitvijo avtotravmatizacije z namestitivjo Elizabetinega ovratnika.
Glede na to, da se hiperplazija pogosto pojavlja ob vsaki naslednji gonitvi, je primeren ukrep sterilizacija. Razen seveda v primeru, ko je psica namenjena za vzrejo mladičev. S sterilizacijo se tako prepreči ne samo pojav hiperplazije ob vsaki gonitvi, ampak tudi prenos na potomce.

izpad vagine

Prolaps ali izpad vagine

je pri psici za razliko od vaginalnega edema dokaj neobičajen pojav. Lahko se pojavi kot popoln ali pa samo kot delen izpad. V obeh primerih je to mogoče opaziti kot izboklino vaginalnega tkiva skozi ustje vagine ( na videz izredno podobnu vaginalnemu edemu).
V različni literaturi je omenjeno, da do tega pojava največkrat pride zaradi prisilne ločitve samca in samice ob paritvi ali pa ob parjenju z disproporcionalno velikim samcem. Pojavi se tudi, kadar gre za pretirano napenjanje pri poskusu izločanja blata (obstipaciji) v obdobju gonitve.

Kadar gre za manjši prolaps terapija ni potrebna, saj se izpad reponira (vrne na prvotno mesto) sam, ko ob koncu gonitve nivo estrogenov v krvi pade. Ob hujši obliki prolapsa pa je pomembno, da se izvihano tkivo ustrezno zaščiti, da ne prihaja do nadaljnjih poškodb.
Da se izpad primerno oskrbi je potrebna globoka sedacija ali pa celo splošna anestezija saj je tkivo boleče in manipulacija z njim neprijetna za psico. Izvihano tkivo veterinar očisti z blagimi razkužili in ga poskuša potisniti nazaj na pravo mesto (reponirati). Zaradi pogostih možnosti ponovitev je potrebno vstaviti varnostne šive. Vendar to ni trajna rešitev.

Kadar bi lastniki radi ohranili reprodukcijsko sposobnost psice in zmanjšali možnost ponovitev, je potreben obsežnejši kirurški poseg. V tem primeru se opravi se uteropeksija - pritrditev maternice na trebušno steno.
Enako kot pri vaginalnem edemu je tudi pri izpadu vagine najustreznejši poseg za preprečitev ponovitve pojava ovariohisterektomija oziroma sterilizacija psice z odstranitvijo jajčnikov in maternice.


Katarina Ponikvar, dr. vet. med.