Z rednimi preventivnimi cepljenji obvarujemo naše ljubljenčke pred številnimi nevarnimi boleznimi. Cepljenje psov proti steklini je obvezno, v Sloveniji je predpisano z zakonom. Naše kužke, mucke in bele dihurje pa lahko zaščitimo tudi z vakcinacijo proti drugim, največkrat smrtnim kužnim boleznim.

vakcina


Steklina

Steklina je nevarna virusna bolezen sesalcev, ki spada med zoonoze. To pomeni, da se lahko okuži in zboli tudi človek. V gozdnem okolju so glavni prenašalci lisice, v urbanem pa psi. Virus se prenaša z ugrizom stekle živali; od ugrizne rane potuje po živcih do možganov. Tu se hitro namnoži in povzroči poškodbe, kar se navzven pokaže s spremenjenim vedenjem obolele živali.

Bolezen poteka v več fazah, različno se kaže pri rastlinojedih oziroma mesojedih živalih. Mesojedi razvijejo izrazito agresivno vedenje, grizejo vse okrog sebe, pogosto tudi pogoltnejo neobičajne predmete, kasneje se na gobcu pojavi pena. Ko bolezen napreduje, se postopoma pojavi paraliza in nazadnje smrt. Rastlinojedi postanejo apatični, razdražljivi, izrazita je paraliza, slinjenje. Bolezen se vedno konča s smrtjo!

vakcineV Sloveniji steklino zatiramo z obveznim cepljenjem psov ter vakcinacijo lisic. V našem, dolenjskem okolju se zaradi bližine meje s Hrvaško občasno pojavi gozdna oblika stekline, ki pa kaj hitro lahko preskoči na domače živali!
Ne pozabite, da v nerazvitih deželah Afrike in Azije vsako leto umre več tisoč ljudi, med katerimi so žrtve največkrat nepazljivi otroci.


Prvič cepimo pasjega mladiča v starosti od 12 do 16 tednov. Najpozneje ob prvi vakcinaciji mora biti pes označen in vpisan v centralni register psov. Če je bil pes cepljen v drugi državi, mora lastnik najkasneje v 30 dneh od opravljenega cepljenja poskrbeti, da se cepljenje vnese v centralni register psov. To opravimo v ambulanti ob predložitvi ustreznih dokazil o cepljenju, seveda.
Drugo in tretje cepljenje se opravi v razmakih do 12 mesecev, vendar dve zaporedni cepljenji ne smeta biti opravljeni v istem koledarskem letu. Nadaljnja cepljenja se opravijo v skladu z navodili proizvajalca vakcine. Cepivo, ki je trenutno v uporabi, zagotavlja imunost do 3 leta.
Če se revakcinacije ne izvajajo v rokih, napisanih v potnem listu, se cepljenje po prekinitvi šteje kot primarno cepljenje. Leta 2014 morajo biti cepljeni vsi psi.

Svojega kužka lahko kadarkoli v delovnem času cepite v naši ambulanti, brez predhodnega naročanja. Veterina Novo mesto vsako leto organizira tudi cepljenje psov na terenu, ki poteka v mesecu marcu in aprilu. O terenskem cepljenju ste lastniki obveščeni z letaki, v časopisu in na spletni strani, kjer so objavljeni tudi datumi in ure cepljenja na različnih lokacijah.

Preventivno cepljenje mačk proti steklini ni obvezno, je pa priporočljivo na bolj izpostavljenih območjih - predvsem za muce, ki živijo v bližini gozda. Muca mora biti cepljena tudi tedaj, ko jo želimo peljati čez državno mejo. Za prehod meje potrebuje mačka tudi potni list in mikročip. Enako velja za domače bele dihurje.

Cepljenje psa proti kužnim boleznim

Našega kužka lahko s preventivnim cepljenjem zaščitimo pred najbolj nevarnimi, največkrat smrtnimi kužnimi boleznimi. Pasja kuga, parvoviroza, kužni hepatitis psov, leptospiroza in parainfluenca (kužni kašelj) so bolezni, ki so običajno zajete v polivalentnih vakcinah.
vakcine_za_pse

Ker so najbolj občutljivi prav mladiči, je priporočljivo prvo cepljenje opraviti že v zgodnjem obdobju. Če psica (mama) ni bila cepljena, se mladičke prvič vakcinira, ko so stari šest tednov. Tista legla, kjer je bila psica redno cepljena, pa prvič cepimo pri osmih tednih, saj so v prvih dveh mesecih življenja zaščiteni z materinimi protitelesi, ki so jih dobili z mlekom. Vakcinacijo se ponovi še enkrat ali dvakrat v razmaku treh do štirih tednov. Trajanje zaščite je proti različnim povzročiteljem v tej polivalentni vakcini različno dolgo. Najkrajša imunost je zagotovljena proti leptospirozi – le 12 – 14 mesecev. Zato svetujemo vsakoletno revakcinacijo, pri tistih psih, ki imajo majhne možnosti za okužbo z Leptospiro pa vsake 24 mesecev.
Pred vsakim cepljenjem psa preventivno razglistimo.

Mladički pri prvem cepljenju dobijo tudi mikročip in potni list, kamor se vpiše cepljenje. Hkrati se kužka vpiše v centralni register psov.

Cepljenje mačke proti kužnim boleznim

Vašo mačko lahko z rednim cepljenjem zaščitite pred nevarnimi virozami: mačjo kugo (panleukopenija), rinotraheitisom (FHV), calici virusom (FCV) in mačjo levkozo (FeLV).

vakcine_za_mackeVse 4 bolezni se pri nas pogosto pojavljajo. Najbolj ogrožene so mlade mačke, saj njihov imunski sistem še ni v celoti razvit. Zato se pri njih običajno razvije zelo huda oblika obolenja, ki pogosto kljub zdravljenju vodi do smrti mladička. Virusi se prenašajo preko izločkov in so v naravi različno obstojni. Najbolj občutljiv je virus mačje levkoze, ki se prenaša le z ugrizom ali pri hkratnem hranjenju več mačk iz ene posodice. Ostali virusi se lahko med mačkami prenašajo tudi preko obleke, čevljev, opreme...

Proti katerim boleznim bomo cepili našo mačko, se odločimo glede na njen življenjski slog. Za tiste mačke, ki živijo izključno v stanovanju, priporočamo samo cepljenje proti mačji kugi, herpes in kalici virusu. Vsi 3 povzročitelji so zajeti v polivalentni vakcini (RCP); prvo cepljenje opravimo pri 8 mesecih, ponovimo čez 1 mesec in nato čez 1 leto. Imunost vzdržujemo z revakcinacijami vsake 2-3 leta.
Vse zunanje mačke, tudi kastrirane ter tiste, ki gredo ven le občasno, je pametno poleg z RCP vakcino cepiti še proti levkozi (FeLV), pri čemer lahko uporabimo tudi kombinirano vakcino (RCP-FeLV). Proti levkozi lahko mačko prvič cepimo pri starosti 9 tednov, ponovimo čez 1 mesec in vzdržujemo imunost z vsakoletno revakcinacijo. Pred prvo vakcinacijo s FeLV vakcino opravimo še hitri test krvi na prisotnost protiteles proti temu virusu, saj že okuženih mačk ne cepimo!

Pred vsakim cepljenjem mačko preventivno razglistimo.

Cepljenje belega dihurja proti kužnim boleznim

Beli dihurji so zelo občutljivi za okužbo z virusom pasje kuge, saj pri njih povzroči resno obolenje z visoko smrtnostjo. Edina učinkovita zaščita je preventivna vakcinacija. Žal pa pri nas ne obstaja tovrstna vakcina, ki bi bila registrirana za belega dihurja. Zato se uporablja kar običajno, pasje cepivo, ki pa pri belih dihurjih pogosto povzroča resne alergične reakcije. Zato je dihurja po cepljenju priporočljivo za nekaj časa hospitalizirati.

Kadar želimo s svojim belim dihurjem prečkati državno mejo, mora biti cepljen tudi proti steklini. Cepljenje mora biti zabeleženo v potnem listu, ki spremlja belega dihurja, označen pa mora biti z mikročipom.

Cepljenje psice proti pasjemu herpes virusu

Odrasli psi, okuženi s pasjim herpes virusom običajno razvijejo le blage znake vnetja dihal ali pa okužba mine asimptomatsko. Težave pa povzroča med brejostjo, saj v tem času pri okuženih psicah povzroča abortuse ali rojstvo nevitalnih mladičev, ki poginejo kmalu po rojstvu. To cepljenje priporočamo za psice, namenjene za vzrejo mladičev, pri katerih so legla zelo majhna, pogosti abortusi in visoka smrtnost novorojencev, ali pri drugih razlogih za sum na okužbo s herpes virusom

Preventivno vakciniranje psice se opravi prvič en teden po parjenju in drugič 1-2 tedna pred pričakovanim porodom. Zaradi narave tega virusa je cepljenje potrebno opraviti ob vsaki brejosti.

 

Katarina Malenšek, dr. vet. med.