Zdravniki jo pogosto napačno imenujejo kar »mačja bolezen«, kljub temu da lahko zbolijo različne živali, pa tudi človek. V ambulanti pogosto slišimo naziv »mikroskopija« in vemo, da gre v resnici za glivično obolenje mikrosporijo.
Mikrosporija je pri nas tudi zelo medijsko odmevna. Povzročitelji so glivice iz rodu  Microsporum, ki živijo na koži vretenčarjev.
mikrosporija pri mački mikrosporija luskasta koža mikrosporija wood
Bolezen se z živali prenaša na človeka in obratno, pa tudi med ljudmi ali živalmi (gre za zoonozo). Najpogosteje zbolijo mačke, psi in konji. Mladiči so zelo občutljivi, medtem ko odrasle živali pogosto ne zbolijo ali pa so le pasivni prenašalci brez kliničnih znakov.
Glivice tvorijo odporne spore, ki se v okolici lahko zadržujejo zelo dolgo in jih težko uničimo. Povzročitelj se naseli na površini kože, kjer raztaplja keratin, zato se dlaka lomi in odpada, koža pa postane luskasta. Značilno je, da so spremembe na koži okrogle, lahko pa zavzamejo tudi druge oblike in se hitro širijo. V nekaterih primerih so lahko prizadeti tudi kremplji.
mačka v narkozi prizadeto mesto krožna sprememba izpadanje dlake
Pri diagnostiki bolezni si pomagamo z Woodovo svetilko, vendar ta ni povsem zanesljiva, saj vsi sevi glivice ne svetijo. Zato je (predvsem pri negativnem rezultatu) potrebno odvzeti še vzorec dlake za mikološko potrditev v laboratoriju. Žal 100% metode za ugotavljanje prisotnosti povzročitelja ni, saj vedno obstaja možnost, da glivice nismo zajeli v vzorec. To je še posebno težko pri živalih brez kliničnih znakov, ki so ob pregledu z Woodovo svetilko negativne.
wood pozitiven rezultat jabolčno-zeleno sveti
Zdravljenje bolezni je dolgotrajno in naporno, saj so spore glivic zelo obstojne. Obolelo žival izoliramo, zdravljenje je sistemsko in lokalno. Pomembno je razkuževanje okolice z ustreznimi razkužili.
Priporočamo preventivni pregled vsake živali, ki jo sprejmemo v svoj dom. Če opazimo na živalci brezdlačna mesta, jo izoliramo in čim prej odpeljemo v veterinarsko ambulanto, saj na ta način preprečimo širjenje spor po okolici.

Pri ljudeh se mikrosporija kaže kot okrogla žarišča z močnejšim rdečim vnetim robom. Pri mlajših otrocih lahko v krogih odpadajo tudi lasje. Večinoma zbolijo otroci, starejše osebe in bolniki z oslabljenim imunskim sistemom ali kroničnimi obolenji kože.


Katarina Malenšek, dr. vet. med.