Moda so organ, katerega vloga je razmnoževanje. Proizvaja moške spolne hormone ter spolne celice (semenčice). Danes reprodukcija mačk marsikje predstavlja resen problem, saj je mačja populacija prekomerno narasla. Razširile so se mnoge nevarne mačje bolezni (mačja kuga, levkoza, mačji aids...), pogosto mačke postanejo žrtve nasilja ljudi, ki jim številne muce razgrajajo okoli hiše, ogrožajo pa tudi naše prostoživeče ptice.

kastracija mačka

Maček doseže spolno zrelost nekje od 6 do 9 meseca starosti. Tedaj se njegovo vedenje zelo spremeni. Družba človeka mu ne zadostuje več in pogosto gre na potep, ki lahko traja tudi teden ali dva. Tedaj obišče vse mačke v svoji in sosednjih vaseh in za ljubezen se je pripravljen pretepati tudi z največjimi mačkoni. Notranji in zunanji zajedalci, virusi in bakterije se izmenjajo v vseh smereh. Zaljubljeni mačkoni med prečkanjem prometnih cest pogosto žalostno končajo pod kolesi. Ljubezen je slepa, pravijo modri.     

kastracija mačka kastracija mačka kastracija mačka kastracija mačka

Kastracija mačka je preprost kirurški poseg, ki se izvaja v splošni anesteziji. Gre za odstranitev obeh testisov. S tem se prepreči tako plodnost kot tudi spolno vedenje živali. Takšen muc lahko živi lepo in kvalitetno življenje v družbi svojega človeka.

Lastnik mora poskrbeti, da se kastriran maček ne zredi – priskrbimo mu dovolj gibanja in omejimo obroke hrane. Takšni muci imajo namreč okoli 20% manjše potrebe po vnosu kalorij.


Katarina Malenšek, dr. vet. med.