Pravijo, da kulturo naroda najbolje vidimo po njegovem odnosu do živali. Kakšni so občutki, ko naletimo na živali, poškodovane s strelnim orožjem?

naboj

Poškodbe, ki jih povzroči strel, so lahko zelo različne. Pomembno je, s kakšnim orožjem je bila žival ustreljena, na katero mesto in iz kakšne razdalje.
Pri malih živalih največkrat srečamo naboje zračne puške, ki se pogosto ustavijo že v podkožju.  Lovski psi so izpostavljeni  tudi izstrelkom lovske puške. Ti so mnogo bolj nevarni in se navadno končajo s smrtjo živali.

Pogosto srečamo naboje zračne puške popolnoma po naključju, saj so zelo dobro vidni na rentgenskih slikah. Ti se navadno ustavijo v podkožju in živali povzročijo le manjšo bolečino. Če telo uspešno ustavi vdor bakterij v podkožje, se okoli njega ustvari nekakšna ovojnica. Tako lahko ostane v telesu in živali ne moti.

Naključno odkriti naboji

Pri spodnjem kužku smo slikali prsni koš zaradi težav z dihanjem. Hkrati smo odkrili tudi naboj  v področju hrbtenice. Mucek je bil slikan zaradi zlomljene prednje desne tačke. Hkrati sta vidna tudi 2 naboja, ki nista povezana z zlomom.

kuza z nabojem zlom noge


Naboji v podkožju

Takole smo odstranili 2 naboja pri muci Piki.

mačka pika mačka pika mačka pika mačka pika mačka pika mačka pika mačka pika mačka pika


Psička Kim je imela svežo ranico na desnem stegnu. Naboj je potegnil s seboj v rano veliko dlake in umazanije. V takšnih primerih se navadno pojavi gnojna bula. Zato smo naboj odstranili, po nekaj dnevni terapiji z antibiotiki se je ranica lepo pozdravila.

psička kim psička kim psička kim psička kim psička kim psička kim


Zlom kosti zaradi strela

Mački Majči je strel zlomil levo nadlahtnico.

mačka majči mačka majči mačka majči mačka majči


Poškodba očesa

Tale uboga muca je bila ustreljena v desno oko. Zaradi hudih poškodb smo morali oko odstraniti.

poškodba očesa pošlodba očesa pošlodba očesa poškodba očesa


Poškodba prsnega koša

Maček Lin je imel velikansko srečo, da je po strelu v prsni koš ostal živ. Na rentgenski sliki je vidna krvavitev v pljučih tik ob srcu, jetrih in velikih žilah.

maček lin maček lin maček lin maček lin maček lin maček lin maček lin


Zdravljenje strelnih ran je torej različno, saj so poškodbe zelo različne. Največkrat je potrebno lajšanje bolečin in protibakterijska terapija.
Živali imajo dovolj svojih nadlog, nikar jim ne povzročajte trpljenja še s streljanjem...


Katarina Malenšek, dr. vet. med.