Mnogi lastniki mačk radi posežejo po zdravilih, ki so namenjena ljudem, kadar njihova ljubljenka zboli. Ker se presnova pri mački znatno razlikuje od človeške presnove, je aplikacija takšnih zdravil zelo nevarna. Zelo nevarna humana zdravila, ki jih lastniki žal pogosto dajejo svojim živalim, so protibolečinska zdravila. Med temi so za mačke izjemno toksični analgetiki, ki vsebujejo paracetamol.
razlicni tableti

V zadnjih letih se je uporaba protibolečinskih zdravil, ki vsebujejo paracetamol zelo razširila. V predpisanih odmerkih ta veljajo za "bolj varna". V lekarni jih lahko kupimo v prosti prodaji, brez recepta, zato so zelo lahko dostopni. Poleg protibolečinskega imajo tudi blag protivnetni učinek in se lahko uporabljajo tudi pri nosečnicah in majhnih otrocih.
Vendar ima prevelik odmerek tudi pri človeku zelo škodljive učinke, predvsem na jetra.

Za vsakdanjo uporabo običajno posežemo po zdravilih v obliki sirupa ali tablet, ki jih pogoltnemo. Paracetamol se po zaužitju skozi prebavila resorbira v kri. V jetrih se s pomočjo encima glukuronil transferaze presnavlja v neškodljive metabolite in se izloča skozi ledvica. Manjši del pa se metabolizira s pomočjo drugega encima, pri čemer se tvorijo zelo toksične snovi (N-acetyl-para-benzoquinoneimin - NAPQI). Pred škodljivimi oksidativnimi učinki teh snovi se telo ščiti s pomočjo glutationa, ki se nahaja v tkivih.  Paracetamol postane toksičen za človeka takrat, ko je njegova vsebnost prevelika, da bi se presnovil z glukuronsko kislino ter je celična zaloga glutationa  zmanjšana na manj kot 70%. Takrat se namreč tvori NAPQI in se veže na celične membrane in beljakovine ter jih poškoduje. Posledica je propadanje predvsem jetrnih celic (hepatocitov). Ta proces je ireverzibilen.
Za mačke je paracetamol toksičen že v zelo majhnih količinah, saj je v njihovem telesu manj encima glukuronil transferaze. Zato se večja količina paracetamola pretvori v NAPQI. Poleg tega visoke količine paracetamola v krvi zavirajo tvorbo glutationa, zato so  celice izpostavljene oksidaciji. Pri mačkah so najbolj prizadete rdeče krvne celice (eritrociti).
blede očesne veznice
Rdeče krvničke so v telesu odgovorne za prenos kisika iz pljuč do tkiv po vsem telesu. Kisik se veže na hemoglobin, ki ima dva sestavna dela - globulin in hem. Globulin je beljakovina, kisik pa se veže na  hem, ki je nosilec železa (Fe2+).
Na eritrocitih sta dve občutljivi mesti, ki ju oksidativni procesi najbolj poškodujejo. Prvo je na globulinu in drugo na hemu (ki je nosilec železa). Značilno je, da se ob oksidaciji hema železo pretvori iz Fe2+ v Fe3+, pri tem pa se hemoglobin spremeni v methemoglobin. Methemoglobin je rjave barve in slabše veže kisik. Manjše količine methemoglobina povsem fiziološko nastanejo v telesu vsakodnevno in se sproti razgradijo s pomočjo encima methemoglobin reduktaze. Vendar pa imajo prav mačke v eritrocitih relativno majhno količino tega encima, zato se pri njih ob zastrupitvi kmalu pokaže methemoglobinemija. Oksidacija beljakovinsega dela hemoglobina pa povzroči denaturacijo in pojav majhnih granul na eritrocitih, ki jih imenujemo Heinzova telesca. Takšne celice so krhke in hitro razpadejo, zato so živali slabokrvne (hemolitična anemija). Zaradi vseh teh razlogov je paracetamol za mačke strupen že v zelo majhnih odmerkih!
Mačka, zastrupljena s paracetamolom je videti zaspana, mirna in slabotna. Dihanje je oteženo in hitro, včasih se lahko pojavi tudi otekanje glave in tačk. Očesne veznice in sluznice so blede, lahko rjave ali rumene. Urin je lahko rjavo obarvan. Kri je značilno čokoladno rjave barve. Diagnozo postavimo na podlagi anamneze in klinične slike. Najbolj zanesljivo pa je laboratorijsko ugotavljanje prisotnosti paracetamola v krvi živali.
kri čokoladne barve
Ob sumu, da je vaša mačka zaužila zdravilo, ki vsebuje paracetamol, jo je najbolje takoj odpeljati v veterinarsko ambulanto. Prognoza je dobra le v primeru, da je od zaužitja minilo manj kot pol ure. Doma lahko mački ponudimo mleko in medicinsko oglje, ki vežeta nase toksine iz črevesja. Vendar se paracetamol zelo hitro resorbira v kri. Učinkovitega protistrupa nimamo, zato je zdravljenje predvsem podporno. Če je bil odmerek zelo velik, živali ne moremo rešiti.
Do zastrupitve največkrat pride namerno. Takšna zdravila so nam pri roki in kadar mačko nekaj boli, se mnogi lastniki odločijo za uporabo tabletke iz omarice z zdravili. "Če pomaga meni, bo tudi mački". Zgodi pa se tudi, da mačka tableto zaužije ponesreči, naprimer, ker je nekomu padla iz rok. Nekatera humana zdravila se sicer smejo dajati tudi mačkam, vendar je vedno nujno poznati pravilno odmerjanje in način uporabe. Ne pozabimo, da je razlika med zdravilnim in toksičnim delovanjem neke učinkovine v odmerku! Varnega odmerka za paracetamol pri mački ni! Za zdravljenje živali uporabljajte le tista zdravila, ki vam jih predpiše veterinar.

Katarina Malenšek, dr. vet. med.