Letošnji konec septembra je bil precej vetroven. Močan veter jo je pošteno zagodel majhnemu mucku, ki je čakal pred vrati.
Mucek ima komaj 2 meseca in še nima imena. Je prijazen, njegov kožušček pa je popolnoma bel – razen repa. Rep je progast, skoraj črn, kot da nebi bil njegov. Res srčkana majhna kepica.

mucek poskodbaNa Veterini se je znašel 27.9.2012, s hudo poškodovano zadnjo desno tačko. Lastnik je povedal, da je bil muc pred vrati, ko je nenaden močan sunek vetra vrata treskoma zaprl. Ker je bil mucek tako majhen, se je njegova zadnja noga znašla v ozki špranji pod vrati. Pri tem se je raztrgala koža na skočnem sklepu in cela peta se je slekla.
Muc je bil zelo suh, ob prihodu je tehtal le 0,5 kg. Mama muca ga nekaj časa ni hotela več hraniti, imel pa je tudi zelo veliko zunanjih (bolh) in najverjetneje tudi notranjih zajedalcev (glist). Zato je bil tudi zelo bled in njegova dlaka nasršena. Bolhe so pri tako majhnih živalcah velik problem, saj popijejo veliko količino krvi. Za mladega mucka bi bile lahko tudi usodne, če mu nebi pravočasno pomagali.
Mucek je imel tudi nekaj sreče v nesreči, saj ni imel polomljene nobene kosti. Tudi večje krvavitve ni bilo. Rana je bila močno onesnažena z dlako.
Po injekciji narkotika je muc hitro zaspal in najprej je v prednjo tačko dobil kanilo, po kateri je dobival fiziološko raztopino. Drobno telesce se je grelo na grelni blezini. Kar nekaj dela je bilo s čiščenjem rane, saj se je dlaka zarinila globoko v tkivo.

poskodba noge poskodovan muc muc na mizi

Ko je bila rana zašita, je bila nogica v trenutku videti kot nova. Antibiotik je poskrbel za zaščito pred bakterijami, mešanica različnih vitaminov pa za podporo in lažje okrevanje. Dobil je tudi injekcijsko raztopino železa, da bi hitro nadomestil premajhno količino krvi. Po posegu se je mucek ob infuziji počasi zbujal. Insekticidno sredstvo v obliki ampule za kožni nanos so aplicirali lastniki naslednji dan, ko so se narkotiki že presnovili iz telesa. Izbrali smo sredstvo, ki učinkuje hkrati na gliste in na bolhe. Za povrhu pa še Hillsova  A/D pločevinka za okrevanje.

zasita rana muc se prebuja

Ko je čez 4 dni prišel na kontrolo, je bil muc živahen in dobre volje. Pridobil je kar nekaj teže, saj je tehtal 0,8 kg – zmleta in okusna hrana iz pločevinke mu je šla zelo v slast! Njegove sluznice so bile rožnate, kožušček mehek in čist. Rana na nogi se lepo celi in kot kaže, bo imel mucek po nesreči le pozitivne posledice.


Katarina Malenšek, dr. vet. med.