Maček MUCI nima imena, nihče ne ve natančno, koliko je star in od kod prihaja. Nekega dne se je pojavil na dvorišču neke firme, kjer delajo vrečke – in ostal. Je prijazen in neustrašen muc, ki najraje poležava na sončku in opazuje živahno dogajanje na dvorišču. Veselo pozdravi vsakega, ki mu nameni nekaj pozornosti, ne umakne se niti velikemu viličarju.

Vendar maček Muci ni čisto običajen maček, ima svojo zgodbo, zapisano na prednji levi tački. Ta je v zapestju popolnoma zvita in je ne more iztegniti, vsa je posuta z brazgotinami. Kaj se mu je zgodilo, ve samo on. Verjetno je bila na tem mestu tačka nekoč zlomljena in se je kost narobe zarasla, saj ni bila imobilizirana.
Muci bi s tako zaceljeno nogo sicer povsem normalno živel, če se nebi pojavile komplikacije. Med premikanjem se je pogosto oprl tudi na to nogo, včasih z njo podrsal po tleh in si jo poškodoval. Njegovo zapestje namreč ni bilo ustvarjeno za tovrstne obremenitve. Na tem mestu je nastala velika rana, ki jo koža ni več mogla prekriti in se je ves čas gnojila. Po več letih se je mucovo zapestje spremenilo v veliko gnojno karfiolo. Vse je kazalo na to, da bi bilo živalci bolje brez te poškodovane tačke.

Tako se je 17.7.2012  Muci znašel pri nas na Veterini. Bil je precej vznemirjen zaradi vožnje in vsega novega. Po kratkem pregledu je dobil pomiritev v mišico, nato smo mu v prednjo desno tačko v žilo vstavili kanilo, preko katere je kasneje dobil še narkotik za indukcijo splošne anestezije. Anestezijo smo vzdrževali s plinom, ki ga je muc vdihaval ves čas posega.

muc-v-narkozi poskodovana-taca prebujanje

Glede na obsežno, močno okuženo poškodbo mehkih tkiv in več let star zlom, se tačke najverjetneje nebi dalo »popraviti«, pa tudi stroški za takšen poskus bi bili precej visoki. Zato sva se skupaj z lastnico odločili, da se bo tačka v celoti amputirala. Gornji del tačke je bil sicer zdrav, vendar bi bilo brez smisla, da bi ga ohranili. Ker bi se maček opiral nanjo, bi se težava ponovila.

Poseg je potekal brez zapletov, Muci je izgubil le nekaj mililitrov krvi. Nekaj težav je bilo le z narkozo, saj je bil mačkon poln adrenalina in ni bil posebno zaspan. Nogica je bila odstranjena v ramenskem sklepu (ostala je lopatica, nadlahtnico pa smo odstranili). Mačka smo še kastrirali, saj se s tem izognemo potrebi po pretepanju. Na koncu je Muci dobil še infuzijo fiziološke raztopine, antibiotike in analgetik. Prebudil se je lepo in počasi.
Amputacija noge se mnogim lastnikom živali zdi nekaj groznega, morda celo mučenje. Vendar je to pogosto poseg, ki prepreči trpljenje in rešuje življenja. Mucijeva lastnica Helena se tega zaveda, zato muca ne gleda s pomilovanjem in grozo, ampak z nasmeškom!

Ko je prišel domov, se je Muci najprej dobro najedel (pred operacijo je moral biti revež tešč!), nato pa se je zadovoljno zleknil na sonček. Morda je opazil, da okoli njega ni več smradu, ki se je prej
širil iz bolne tačke.

muci-doma muci-doma-sedi

Takole je bil videti tretji dan po operaciji. Antibiotike in analgetike mu uspejo dati, edino pršenja rane z zaščitnim antibiotičnim razpršilom ne mara preveč. Razočarana je menda le sosedova mačka…

muci_na_paleti

Ta slikica je nastala med njegovim "rednim delovnikom", dve leti po operaciji. Videti je zadovoljen.

Katarina Malenšek, dr. vet. med.